MITEN VÄLTTÄÄ ONGELMAT KOIRAN JA LAPSEN VÄLILLÄ?

Lapsen ja koiran suhde on parhaimmillaan puhdasta ystävyyttä. Koira opettaa lapselle vastuuta, vuorovaikutusta ja empatiaa. Pojalleni koirat ovat perheenjäseniä ja koiran kuolema järkyttää syvästi. Koiravanhuksemme kuolemasta on yli vuosi ja edelleen Karaa on ikävä ja useina iltoina on ystävää muistettu itkien. Parhaimmillaan suhde on vilpittömämpi, kuin aikuisen ja koiran suhde. Ristiriidoilta ei aina kuitenkaan vältytä ja listasin muutaman ohjeen, joilla ongelmilta voi välttyä.

Uskallan väittää, että lapsiperheissä tyypilliset ongelmat, kuten omalta pediltä tai kupilta murina tai pureminen, kun lapsi lähestyy koiraa, eivät ole syntyneet silmänräpäyksessä. Ongelma ei ole alkanut siitä hetkestä, kun koira ensimmäisen kerran murisee ja näyttää lapselle hampaita. Ongelma on alkanut siitä hetkestä, kun koira on ensimmäisen kerran huomannut, että se ei saa syödä tai levätä rauhassa, se on voinut jähmettyä kymmeniä kertoja kupillaan/pedillään, ilman, että kukaan on tätä huomannut. Ongelma on alkanut siitä hetkestä, kun koira ensimmäisen kerran otti askeleen pois lapsen läheltä, tästä hetkestä on alkanut oppiminen, joka on johtanut puremiseen ja siihen, että minuun otetaan yhteyttä.

Metsästyskäytökseen liittyvät ongelmat ovat kinkkisiä, koska käytös on yleensä saanut vahvistua pitkään, ennenkuin sen on huomattu olevan vaarallista. Koira on voinut juosta lasten mukana pitkään, ilman, että kukaan on tullut ajatelleeksi, että koiran käytöksen moottorina on metsästyskäytös. Kun koira näykkää lasta ensimmäisen kerran, on käytös jo päässyt vahvistumaan eikä sen poiskouluttaminen ole aivan yksinkertaista.

Miten välttää ongelmat?

  • Älä anna vauvan roikkua koiran karvoissa. Vauvat tarttuvat koiraa karvoista, koira vain ei ymmärrä, että vauva ei ymmärrä. Kun minulle syntyi poika, olin hyvin varuillani Metan kanssa, se oli aina ollut arvaamaton lasten kanssa. Kun poikani tarttui koiria karvoista, kutsuin aina koirat pois ja palkitsin ne ruhtinaallisesti. Ajatuksena oli kouluttaa koiraa, mutta tulin kouluttaneeksi myös vauvaa. Poikani oppi hyvin nopeasti, että koirat poistuvat paikalta välittömästi, kun niiden turkkiin tarttuu. Minusta ei ole koskaan ollut hauskaa, jos vauva roikkuu koiran karvoissa, varsinkaan, jos vanhemmat ei reagoi tähän mitenkään ja varsinkin, jos he nauravat.
  • Kun vauva kasvaa taaperoksi huolehdi, ettei lapsi pääse härnäämään koiraa. Tämän voi toteuttaa porteilla, joiden taakse koiran voi laittaa. Koira voi suhtautua taaperon läheisyyteen positiivisesti, eikä ongelmia koskaan ole. Toisinaan koira ei välttämättä arvostakaan kaikkia lähestymisyrityksiä. Seuraa tarkaan koiran käytöstä, kun taapero on koiran kanssa tekemisissä ja reagoi heti, jos huomaat rauhoittavia signaaleja. Jos koira ottaa askeleenkin pois taaperon läheltä, huolehdi, että koira pääsee pois tilanteesta. Älä koskaan anna lapsen jahdata pakenevaa koiraa. Opettele tunnistamaan jähmettynyt koira, jähmettyminen kertoo pelosta, pelolle on neljä käytösvastetta ja koira voi siirtyä käytöksestä toiseen nopeasti.
  • Näytä lapselle, miten koiraa kohdellaan. Lapset ovat mestareita mallioppimisessa. Jos lapsi näkee, että koiraa kohdellaan aina asiallisesti. Sille ei huudeta. Siihen ei tartuta. On todennäköistä, ettei lapsikaan käyttäydy näin, edes silloin, kun koiran käytös jostain syystä turhauttaa lasta.
  • Opeta lapsi kohtaamaan vieras koira oikein. Koira lähestyy lasta, jolloin koiralla on aina vaihtoehto olla lähestymättä. Koiran annetaan ensin haistella kättä ja mikäli koira vielä jää tilanteeseen, voi sitä silittää poskesta tai kyljestä. Muista, että häntää heiluttava koira ei ole välttämättä ystävällinen. Hännän heiluminen kertoo lähinnä koiran kiihtyneestä mielentilasta, joka voi olla iloa tai uhan kokemista. Vaikka oma koira olisi lasten kanssa hyvinkin luotettava, vaadi vierasta lasta kuitenkin aina lähestymään koiraa kohteliaasti, näin rutiinista tulee lapselle itsestäänselvyys.
  • Opeta lapselle koiran elekieli. Kerro lapselle, että kun koira lipaisee huuliaan, kääntää katsettaan tai kääntyy pois tilanteesta, koiraa jännittää, eikä sitä pidä lähestyä. Kun koira perääntyy, sitä pelottaa. Jos koira murisee ja näyttää hampaitaan, se on peloissaan ja haluaa olla rauhassa. Jos koira jähmettyy, sen luota pitää heti poistua. Jos koira ärähtää, sille pitää kääntää selkä ja poistua paikalta. Nämä kannattaa kertoa lapselle, vaikka oman perheen koira olisi ystävällinen, jotta lapsi osaa perääntyä vieraan koiran luota tiukassa paikassa.
  • Opeta lapsi kysymään koiran mielipidettä. Tämä keino on auttanut omaa lastani ymmärtämään, millaisista hellyydenosoituksista koirat pitävät. Keino on yksinkertainen. Ensin koiraa rapsutellaan ja silitellään muutama sekunti ja sitten vedetään käsi pois ja seurataan koiran reaktiota. Jos koira painautuu kättä vasten, voi päätellä, että se on pitänyt kohtelusta. Jos koira taas ei lähesty kättä, se ei todennäköisesti ole pitänyt hellyydenosoitusta miellyttävänä. Vuosien ajan kerroin pojalleni, että koiraa ei saisi halata. Tämä on kuitenkin ihmiselle hyvin tyypillinen tapa osoittaa kiintymystä ja lapsella voi olla voimakas tarve halata koiraa, josta pitää kovasti. Kun poikani oppi kysymään koiralta, hän huomasi, ettei koira pitänyt halaamisesta ja hän on opetellut osoittamaan kiintymystä tavoilla, joista koirakin pitää.
  • Huolehdi, että koiralla on leporauha. Koirat usein hakeutuvat perheen pariin, tästä voi kuitenkin seurata, ettei koira lepää riittävästi. Vaikka koira saattaa makoilla paikoillaan, se ei kuitenkaan nuku riittävästi. Väsynyt koira ärähtää herkästi.
  • Ruokailutilanne kannattaa järjestää paikassa, jossa koiran ohi ei jatkuvasti kuljeta. Koiran syömistä kannattaa seurata ajoittain. Koiran hermostumisen tilanteessa huomaa usein siitä, miten koira syö. Hermostunut koira hotkii tai se voi pysähtyä, kun joku kulkee kupin ohi. Nämä ovat vaaranmerkkejä, kaikki kupiltaan purevat koirat, joita olen tavannut, ovat käyttäytyneet näin ennen puremista.
  • Anna lapselle vastuuta koiran hoidosta maltilla. Lapsen ei koskaan tulisi antaa rankaista koiraa, Rankaisu on aikuisellekin vaikeaa, lapselle se on mahdotonta. Koiraharrastus lapsen tason mukaan on kuitenkin suotavaakin, lapsi oppii käsittelemään koiraa oikein ja suhde paranee. Kun lapsi oppii pienestä asti antamaan koiralle pieniä tehtäviä ja palkitsemaan koiraan, oppii lapsi myös muokkaamaan koiran käytöstä mieleisekseen ilman turhautumista ja suuttumista koralle.
Yhteystiedot: anna.koirankaa@gmail.com 040 1927669
 (Y-tunnus: 3018664-3 )
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita