MITEN POST-IT LAPPU VOI AUTTAA KÄSITTELYONGELMISSA?

Käsittelyä arastelevalle koiralle kohdetyöskentely tuo mukaan hallintaa ja mahdollisuuden kontrolloida tilannetta. Koiralle koulutetaan, että käsittely alkaa vasta, kun koira oma-aloitteisesti koskettaa kohdetta ja se päättyy välittömästi, kun koira lakkaa koskemasta kohteeseen. Käsittelyä arastelevalle koiralle tämä on iso muutos siihen, että käsittely vain tehdään ilman, että koiralla on mahdollisuutta vaikuttaa siihen. Kun koiralla on keino saada tilaa vetäytymällä kohteesta, sillä ei ole tarvetta käyttää loitontavia signaaleja, kuten murinaa tai puremista. Muista kuitenkin, mikäli koiralla on historiaa puremisesta tai on pienikin epäilys, että koira voi purra, täytyy ihmisen turvallisuus aina olla etusijalla, tarvittaessa koiralla on kuonokoppa.

Post-it lapun etuna on, että saat molemmat kädet vapaaksi. Näin sinun on helpompi lisätä mukaan käsittely ja hoitoimenpiteet; kuten trimmaamisen, hampaiden tarkistamisen, kynsien leikkaamisen jne

Koira voi kertoa tilanteen olevan epämiellyttävä esimerkiksi nojaamalla kädestä poispäin, rauhoittavilla signaaleilla (artikkeli rauhoittavista signaaleista: https://hantaheilumaan.wordpress.com/2017/02/10/eleet-jotka-kaikkien-koiranomistajien-tulisi-tunnistaa/ ), kuten huulten lipomisella, haukottelemalla, kääntämällä katsetta jne. Jos huomaat näitä eleitä, reagoi niihin heti. Jos mukaan livahtaa jokin kohta, jonka koskemisesta koira ei pidä, alkaa koira ajan myötä ennakoimaan tämän kohdan koskettamista ja pakka alkaa leviämään. Helpota kriteeriä ja tuo kyseisen kohdan koskeminen mahdollisimman pienissä osissa ja jatka kohdan koskemisen kouluttamista, kunnes kaikki tilanteen epämiellyttävyydestä kertovat eleet ovat loppuneet.

Koulutus vaiheittain:

  • Liimaa post-it lappu käteen. Käsi tuodaan seläntakaa, kun koira katsoo, haistelee, koskettaa lappua, se palkitaan. Palkitsemisen ajaksi lappu viedään jälleen selän taakse ja tuodaan koiran näkökenttään, kun se on pureskellut makupalan.

  • Kun koira suuntaa käytöksiä lappuun heti, kun se ilmestyy näköpiiriin, valikoidaan kuonolla koskeminen.

  • Kun koira koskettaa lappua kuonolla, annetaan lapun olla koko ajan esillä.

  • Kun koira koskettaa lappua, kun se on paikallaan, siirrellään lappua, jotta koira oppii hakemaan kohteen ympäristöstä.

  • Häivytetään käsi. Viedään lappu seinän lähelle ja poistetaan käsi pikkuhiljaa. On yksilökohtaista, kuinka paljon tähän kuluu aikaa. Toiset koirat alkavat koskettamaan saman tien lappua, kun se on liimattu seinään. Toiset koirat on yhdistäneet käden oleelliseksi osaksi treeniä ja käsi tulee poistaa pikkuhiljaa vetämällä sitä sentti kerrallaan pois lapun alta.

  • Kun lapun koskeminen onnistuu, ilman kättä, lisätään käytökselle kestoa. Tässä vaiheessa kannattaa huomioida palkan suunta, jos palkka tulee kauempana lapusta, on käytökseen pakostikin tullut kylkiäisenä pään vetäminen pois lapusta. Palkitse koira lapun päältä. Kesto lisätään sekunti kerrallaan, tässä vaiheessa esim 5 sek.

  • Kun kestoa on viisi sekuntia, kestoa lisätään edelleen, mutta mukaan otetaan epäsäännöllinen palkitseminen. Epäsäännöllinen palkitseminen on tehokas tapa saada aikaa vahvoja käytöksiä. Kun koira ei voi ennakoida palkkaa, se yrittää koko ajan parhaansa. Jos kestoa vain lisätään, koira todennäköisesti alkaa ennakoimaan palkkaa, joka voi tarkoittaa sitä, että käytöksen alkupää alkaa hajoamaan ja koira skarppaa loppuvaiheessa, kun olettaa palkan olevan tulossa. Ihminen rutiinieläimenä yleensä alkaa toistamaan samaa kaavaa, vaikka omasta mielestään käyttäisi epäsäännöllistä vahvistamista, aikatauluja kannattaa luonnostella paperille, jolloin on helpompi huomata, jos harjoittelu etenee aina samalla kaavalla. Tässä vaiheessa lisätään kestoa 3min.

  • Kun kestoa on 3min. Lisätään käsittely. Aloitetaan helposta, tarvittaessa siitä, että käsi lähestyy koiraa. Tässä vaiheessa harjoittelua jatketaan aina niin kauan, että koira ei enää reagoi käteen tai kosketukseen. Jos mukaan livahtaa kohta, jonka koskettamisesta koira ei pidä, alkaa koira ajan myötä ennakoimaan tämän kohdan koskettamsta. Jos koira vetää kuonon pois lapulta, myös koskettaminen loppuu, koiraa ei palkita, mutta käsittely loppuu välittömästi. Toistetaan aloittamalla alusta, koira koskettaa lappua -> käsi lähestyy koiraa -> kosketta koiraa jne jos koira vetäytyy aina tietyssä kohdassa pois lapulta, siedätetään koiraa tämän kohdan koskettamiseen ja kosketus tuodaan pienemmissä erissä, jossa koira ei vielä vetäydy lapulta. Käsittelyn lisäämistä jatketaan, kunnes koiran voi kopeloida läpikotaisin. Jos käytöstä on tavoite käyttää myös eläinlääkärissä ota harjoitteluun mukaan myös tassujen nostaminen, kädellä kevyesti painaminen, korvien ja hampaiden tarkastaminen sekä koiran nahan nostaminen kevyesti, voit myös lisätä kevyen nipistämisen rokotuksen jäljittelemiseksi. Huomioi kuitenkin aina, että kipeä koira voi käyttäytyä arvaamattomasti, jos koiralla on kipuja kannattaa eläinlääkärin turvallisuuden takaamiseksi käyttää kuonokoppaa. Kuonokopan käyttöä kannattaa harjoitella kotona, jotta sen käyttäminen ei ole koiralle vastenmielistä. Video kuonokopan kouluttamisesta: https://www.youtube.com/watch?v=6BjPpXer8IE

  • Käytöstä yleistetään. Tässä tapauksessa yleistetään sekä lapun koskettamista ja käsittelyä. Lapun koskettamista harjoitellaan eri ympäristöissä, aloittamalla aina helposta ja vaikeuttamalla asteittan. Sekä lisäämällä häiriöitä, lapun koskettamista harjoitellaan, kun ympäristössä on ihmisiä, koiria ja erilaisia ääniä. Sekä käsittelyä yleistetään niin, että käsittelijä vaihtuu. Käsittelijän vaihtuessa aloitetaan aina helpoimmasta, koiralle tutusta henkilöstä ja tämän onnistuessa jatketaan vieraampien ihmisten käsittelyyn.


Yhteystiedot: anna.koirankaa@gmail.com 040 1927669
 (Y-tunnus: 3018664-3 )
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita