Vanhat blogitekstit: Ehdollinen vahviste ja kosketuskeppi
Ehdollinen vahviste voi olla mikä tahansa ääni, ele tai muu ärsyke, joka esiintyy ennen varsinaista vahvistetta. Toistojen myötä ärsykkeen ja vahvisteen välille syntyy klassinen ehdollistuminen. Ehdollinen vahviste helpottaa ajoitusta, voit merkata juuri sen hetken, kun kriteeri on täyttynyt. Kahden koiran kanssa omat palkkasanat kertovat, kummalle palkka on tulossa.
Ehdollistuminen on yksinkertaista, Ehdollinen ja ehdoton vahviste toistuvat useita kertoja samanaikaisesti. Otavan kanssa otin mukaan myös luopumista, sormia puremalla ei saavuta mitään, heti kun pentu vetäytyi taaksepäin sanoin "jes" ja annoin makupalan.
Muutaman harjoituskerran jälkeen testaan sanan toimivuutta. Kun pentu keskittyy johonkin, testaan reagoiko se sanaan, jos ei, jatkan ehdollistamista. Testaan tätä useissa ympäristöissä, vaikka sana toimisi sisällä, ei ole itsestäänselvää, että se toimii ulkona. Ja vaikka sana toimii ulkona tutussa ympäristössä, se ei välttämättä toimi vieraassa paikassa tai erilaisten häiriöiden lähellä.
Kun pentu melko luotettavasti reagoi sanaan, otan mukaan kosketuskepin. Tämä on ensimmäinen temppu ihan siitä syystä, että kosketuskepin avulla voin jatkaa istumisen ja maahanmenon harjoitteluun. Kriteerit on:
- Kaikki toiminta keppiä kohti. Palkkaan alussa ennen kuin Otava koskee keppiä, ettei se ehdi tarttumaan siihen hampailla.
- Valikoin kuonolla kepin päähän koskemisen. Palkkaan ennen kuin Otava käyttää hampaita. Jokaisen toiston jälkeen keppi menee selän taakse ja ilmestyy uudelleen esiin, kun Otava on syönyt makupalan. Koiralle on luontaista reagoida liikkeeseen, joten on todennäköistä, että se reagoi näkökenttään ilmestyvään kosketuskeppiin.
- Vaihtelen kepin paikkaa, jotta Otava oppii etsimään kepin ja hakeutuu heti sen luokse.